BOZP v hoteloch, reštauráciách a stravovacích službách
Sféra hotelov, reštaurácii a stravovacích služieb (HORECA) vytvára najväčší počet pracovných pozícií v Európe. Je preto veľmi dôležité uplatňovať princípy riadenia bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.
Pre častý výskyt pracovných úrazov a chorôb z povolania je kľúčová analýza rizík a uplatňovanie preventívnych opatrení. HORECA pozostáva prevažne z reštaurácií a barov, značnú časť tvoria aj ubytovne a jedálne. Na zamestnancov v tejto oblasti sú kladené vysoké nároky z hľadiska flexibility pracovného času, často nemajú podmienky ani čas na prestávky a nevedia časovo plánovať svoju prácu. Tieto faktory sa vo veľkej miere podieľajú na strese a práve ten môže narušiť rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom.
Štatistiky pre odvetvie HORECA udávajú 2 hlavné problémy :
- až 30% pracovných úrazov pripadá pádom na rovnakej úrovni,
- so zastúpením 28% pre ručnú manipuláciu.
Tieto problémy súvisia najmä s usporiadaním pracoviska a pracovnými postupmi.
Prehľad najčastejšie sa vyskytujúcich rizík a k nim prislúchajúcich opatrení
RIZIKO | OPATRENIE |
---|---|
Pošmyknutia, zakopnutia a pády Hlavným faktorom býva nevhodný typ obuvi ale i nepozornosť či nesprávna manipulácia s bremenami | Správny výber obuvi s protišmykovou podrážkou. Dostatočné osvetlenie prevádzkových priestorov. Správna manipulácia s bremenami. |
Práca s ostrými nástrojmi a nožmi Úrazy ktoré vznikajú pri ich používaní, údržbe a čistení patria k tým najčastejším. | Nože majú byť naostrené a správne uložené v stojanoch, na magnetických pásoch a pod. S používaním, údržbou a čistením takýchto nástrojov majú byť zamestnanci oboznamovaní. |
Popáleniny a obareniny Vznikajú najmä počas prípravy a servírovania jedál | Použitie teplu odolných pomôcok pri manipulácii s horúcimi predmetmi. Poučenia zamestnancov o bezpečnej manipulácii s horúcimi predmetmi. |
Ručná manipulácia Patrí sem najmä zdvíhanie ťažkých nádob, veľké množstvo kuchynského riadu. Nadmerná záťaž a nesprávny postoj spôsobujú bolesti chrbtice a horných končatín. | Zníženie výskytu ručnej manipulácie s bremenami na najnižšiu možnú úroveň. Pri usporiadaní pracoviska prihliadať na zásady ergonómie. Oboznamovať zamestnancov so správnou manipuláciou s bremenami. |
Hluk Expozícia nežiadúcemu zvuku, ktorého intenzita dosahuje úroveň 85 dB môže viesť k poškodeniu sluchu | Pokiaľ je to možné, odstrániť zdroj hluku. Skrátiť dobu expozície zamestnanca hlukom. Použitie vhodných ochranných prostriedkov. |
Sekundárny dym Inhalovanie tabakového dymu zvyšuje riziko ochorenia dýchacích ciest. | Vyčlenenie nefajčiarskych zón. Inštalácia vzduchotechniky pre zlepšenie cirkulácie vzduchu. |
Používanie čistiacich, ochranných a dezinfekčných prostriedkov V službách HORECA je výskyt veľkého spektra čistiacich dezinfekčných a ochranných prostriedkov | Stanovenie prevádzkových pokynov s definíciou rizík ktoré vyplývajú z používania čistiacich, dezinfekčných a ochranných prostriedkov. Použitie vhodných ochranných prostriedkov. Umiestnenie a označenie nádob s takýmito látkami musí byť pre zamestnancov nezameniteľné. |
Horúce pracovné prostredie Kuchyne sú miestami so vznikom teplého a vlhkého prostredia, počas letných mesiacov je situácia ešte horšia. | Meranie teploty na každom pracovisku. Indukčné varenie alebo varenie tzv. studeným teplom. Zníženie vlhkosti – napr. použitím klimatizácie. Prestávka na oddych v chladnejších častiach pracoviska. Pridelenie chladivých a priedušných odevov zamestnancom. |
Nebezpečenstvo požiaru Vysoké riziko požiaru je najmä v kuchyniach. Zapríčinené je používaním priameho ohňa, plynu, horúcich látok. | Pravidelná kontrola elektrických zariadení . Zabezpečiť vhodné požiarne prístroje. Školenie zamestnancov z predpisov bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a protipožiarnej ochrany. |
Odvetvie HORECA si z hľadiska BOZP vyžaduje väčšiu pozornosť. I keď sme si vedomí rizík a vzniku úrazov, ktoré z tejto práce vyplývajú, je potrebné zamerať sa na riziká, ktoré sú vyvolané kombináciou vysokých fyzických požiadaviek a vysokého pracovného tempa. Dôležité je zohľadniť zvýšenú tepelnú záťaž, ktorej sú zamestnanci vystavovaní počas horúcich letných mesiacov.
Zavolajte phone0945 453 460 alebo mailpošlite správu